Skip to main content

52Nijmegen, uitgerust met het smart actuator-systeem

12 september 2024 | Casestudy

52Nijmegen, uitgerust met het smart actuator-systeem

In 2024 werd een iconisch gebouw met 18 verdiepingen gemoderniseerd, met geavanceerde SAUTER-systemen om de duurzaamheid en de flexibiliteit te verbeteren. De renovatie, met het smart actuator-systeem, verbeterde het niveau van comfort en energieverbruik, afgestemd op de duurzaamheidsdoelstellingen van de eigenaar.

52Nijmegen is geen typisch hoog kantoorgebouw. Dit gebouw is een iconisch monument van de stad Nijmegen. Het is vernoemd naar de locatie en de breedtegraad waarop het staat, heeft 18 verdiepingen en is 86 meter hoog. Wat het echter opmerkelijk maakt, is de knik van 10 graden in de gevel.

De toren was oorspronkelijk door NXP Semiconductors, de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, gepland als een centrum voor kennis en innovatie. Inmiddels is het een gebouw voor meerdere huurders geworden met meer dan 25.000 m2 verhuurbare vloerruimte bestaande uit laboratoria, kantoren, vergaderzalen, een bar en een restaurant. In 2017 werd het pand aangekocht door Kadans Science Partner dat al drie aangrenzende gebouwen op de Novio Tech Campus, een hightech- en gezondheidshotspot, bezit.

De oplossing

Toen het gebouw in 2008 werd voltooid, was 52Nijmegen al uitgerust met een SAUTER-installatie. In 2024 begonnen de renovatiewerkzaamheden om het gebouw te moderniseren met geavanceerde technologie. De renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door ReMe Techniek, een Nederlandse specialist op het gebied van regeltechniek en gebouwbeheer die sinds de oprichting in 2007 een goede relatie heeft met SAUTER Nederland.

Na vele jaren trouwe diensten moesten de oorspronkelijk gemonteerde ruimteregelaars van een eerdere generatie van het ruimteautomatiseringssysteem ecos van SAUTER en diverse luchtklepaandrijvingen worden vervangen. De vervanging moet het flexibele en gevarieerde gebruik van het gebouw mogelijk maken en tegelijkertijd voldoen aan nieuwe duurzaamheidseisen die in verschillende fasen worden uitgevoerd.

SAUTER Nederland presenteerde de smart actuator voor kogelkleppen in combinatie met een omklembare debietmeter. Een nieuwe SAUTER ecos vormt op elke verdieping het middelpunt van de modulaire ruimteautomatisering met de centrale floor manager-functies. De communicatie via BACnet zorgt ervoor dat alle ruimtefuncties worden geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem dat door ReMe Techniek is geïmplementeerd.

Toepassing: 6-weg regelafsluiter voor het klimaatplafond, opstelling per zone: smart actuator, flowsensor, I/O-module als uitbreiding, ecos floor manager

De combinatie van debietmeter en smart actuator werd uitgebreid getest op locatie en na goedkeuring door de eigenaar van het gebouw werden er 738 sets geïnstalleerd. Dankzij de stekerbare bekabeling met voorgemonteerde kabels van het smart actuator-systeem was voor de installatie slechts één week per verdieping nodig, zonder de bedrijfsactiviteiten in het gebouw te onderbreken. De SAUTER smart actuator-oplossing voor de 6-weg regelafsluiters beviel zo goed, dat voor de ca. 100 te vervangen luchtklepaandrijvingen ook direct is gekozen voor de smart actuator-versie.

Het resultaat

ReMe Techniek en SAUTER Nederland kunnen terugkijken op een succesvol project. Het smart actuator-systeem bleek uitermate geschikt te zijn voor de renovatie en modernisering van het gebouw. Er waren weinig constructieve maatregelen, zoals hakken en breken, nodig. In een gebouw waar huurders aanwezig zijn, is dit een enorm voordeel.

De combinatie van de smart actuator voor besturing van één ruimte en het SAUTER automatiseringssysteem ecos biedt een uitbreidbare oplossing en dus een veilige investering. Hierdoor is het ideaal voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Bovendien ondersteunt de SAUTER-oplossing de duurzaamheidsplannen van de eigenaars van 52Nijmegen door het hoogste comfortniveau en optimale energiebesparing te bieden. Dit betekent dat de technologie op veldniveau is uitgerust voor verdere duurzaamheidsmaatregelen in de komende jaren. Het maakt het ook mogelijk om de automatisering van ruimten uit te breiden met slimme sensoren. Het smart actuator-systeem biedt daarmee veel flexibiliteit voor het gebouw, haar eigenaars en de gebruikers.

© 2024 Fr. Sauter AG Alle rechten voorbehouden